La Secretaria d'Estat d'Universitats, Recerca, Desenvolupament i Innovació com a Organisme Públic vol deixar constància que qualsevol ciutadà de la Unió Europea pot informar a l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) d'aquelles sospites de frau que afectin els interessos financers de la UE, i que es podrà dirigir a aquesta entitat en totes les llengües oficials de la Unió.
Els detalls de contacte de l'OLAF es poden consultar a la seva pàgina web:
A més el Servei Nacional de Coordinació Antifrau (SNCA) és l'òrgan dependent de la IGAE (Intervenció General de l'Estat) dins del MINHAFP (Ministeri d'Hisenda i Funció Pública), encarregat de coordinar les accions encaminades a protegir els interessos financers de la Unió Europea contra el frau en col·laboració amb l'OLAF.
És responsabilitat de tots identificar qualsevol pràctica que s'allunyi d'un comportament ètic a l'ús dels fons públics. Per això, qualsevol persona que vulgui notificar un fet, circumstància o qualsevol tipus de comportament qüestionable que es pugui considerar com un incompliment de les normes (irregularitat) o una acció deliberada de frau, ho pot fer de manera anònima i sense cap tràmit, facilitant la informació el més precisa i detallada possible i aporti documentació si en disposa, a través dels correus electrònics següents:
Els fets han de ser descrits de forma objectiva, incloent-hi si fos possible, informació comprovable, com per exemple: referència del projecte, imports, dates etc, havent d'indicar si s'ha comunicat el fet a altres autoritats.
El tractament de les dades personals s'ajustarà al que estableix la Llei Orgànica de Protecció de Dades, Llei Orgànica 15/1999 de 13 de desembre de Protecció de Dades de Caràcter Personal.
Marc Jurídic
Tractat de Funcionament de la UE (TFUE). Articles 310.6, 325 i 317, exigeixen a la UE i als EEMM lluitar contra el frau i qualsevol activitat il·legal que afecti els interessos financers de la UE. Alhora, s'estableix que el principi de bona gestió financera s'aplicarà a l'execució del pressupost de la UE pels Estats membres en col·laboració amb la Comissió.
Reglament Financer 966/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 25 d'octubre del 2012, normes financeres aplicables al pressupost general de la Unió. Articles 30, 33 i 59.2
El Reglament (CE, Euratom) núm. 2988/1995, de 18 de desembre de 1995, defineix el que s'entén per irregularitat i ofereix disposicions comunes per a les mesures i sancions administratives que cal aplicar.
El Reglament (CE, Euratom) núm. 2185/1996, d'11 de novembre de 1996, tracta sobre els controls i verificacions in situ duts a terme per la Comissió als Estats membres. Preveu la cooperació i la coordinació entre la Comissió i els Estats membres.
El Conveni relatiu a la protecció dels interessos financers de les Comunitats Europees, de 26 de juliol de 1995 («Conveni PIF»), ofereix una definició de frau i d'irregularitat.
El Reglament (UE) núm. 1303/2013, de 17 de desembre de 2013, estableix disposicions comunes per als Fons EIE per al període de programació 2014-2020. L'article 125, apartat 4, lletra c), aclareix l'obligació que les autoritats de gestió posin en marxa mesures de lluita contra el frau eficaces i proporcionades tenint en compte els riscos identificats, adoptant les mesures necessàries per prevenir, detectar i sancionar eficaçment el frau i les irregularitats i reemborsar els imports irregulars al pressupost de la UE. A l'article 72 h) s'estableix que els sistemes de gestió i control, (...) han de disposar el necessari per prevenir, detectar i corregir les irregularitats, inclòs el frau, i recuperar els imports pagats indegudament més els interessos de demora.
La legislació nacional regula l'aplicació de les sancions administratives i també estableix els possibles processos penals i les sancions que es poden imposar. El Codi Penal. Títol XIV, article 306 tracta sobre el frau als pressupostos generals de la Unió Europea.
Documentació antifrau
Declaració institucional antifrau AEI (pdf 188.36 KB)
Codi de conducta i principis ètics AEI (pdf 217.98 KB)
Pla de mesures antifrau AEI (pdf 1.46 MB)
Avaluació del risc de frau i mesures efectives i proporcionals contra el frau (pdf 134.473 KB). Orientacions per als estats membres i les autoritats responsables dels programes. Comissió Europea, 16/06/2014.
Orientacions per als Estats: Annex I. Instruccions d'utilització de l'eina d'autoavaluació (pdf 40.243 KB)
Orientacions per als Estats: Annex II. Controls atenuants recomanats (pdf 64.32 KB)
Orientacions per als Estats: Annex III. Plantilla per a la política de lluita contra el frau (pdf 19.61 KB)
Orientacions per als Estats: Annex IV Autoritat d'Auditoria (pdf 21.227 KB)
COMISSIÓ EUROPEA. "Information Note on Fraud Indicators for ERDF, ESF and CF" (versió en anglès) COCOF 09/0003/00 of 18.2.2009 (pdf 96.934 KB)
COMISSIÓ EUROPEA (OLAF). "Detecció de conflictes d'interessos en els procediments de contractació pública en el marc de les accions estructurals" (pdf 315.819 KB). Guia pràctica per als responsables de la gestió, 12/11/2013.
COMISSIÓ EUROPEA (OLAF). "Detecció de documents falsificats en l'àmbit de les accions estructurals" (pdf 2.394 MB). Guia pràctica per a les autoritats de gestió, 12/11/2013.
COMISSIÓ EUROPEA (OLAF). "Compendi de casos anònims" (pdf 336.295 KB). Accions estructurals, OLAF/C2/JK/MN/LM/AB.
Resum Catàleg de Banderes Vermelles (pdf 288.544 KB)