L'AEI té 19 àrees temàtiques, que es divideixen en un total de 54 subàrees. Cada àrea està liderada per un/a president/a i cada subàrea per un/a coordinador/a. A més, hi ha gestors dins de cada àrea o subàrea. Presidents, coordinadors i gestors formen part dels panells de cada àrea i subàrea. En total, hi ha més de dues-centes cinquanta persones que col·laboren amb l'AEI durant un període que té una durada indicativa de tres anys. A aquestes persones ens referim com a col·laboradors de l'AEI. Aquesta figura es regula a l'article 19 de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, que fa referència als col·laboradors científics i tecnològics.
A continuació, es presenten les àrees, subàrees i els col·laboradors que componen els panells.
L'Àrea de Ciències Socials inclou investigacions on s'aborden objectes i objectius científics amb els plantejaments epistemològics i les metodologies característiques de les ciències socials. Aquestes investigacions es relacionen amb les disciplines de Sociologia, Demografia, Treball Social i Serveis Socials, Antropologia Social, Ciència Política i de l'Administració, Polítiques Públiques Periodisme, Comunicació Audiovisual i Publicitat, Biblioteconomia i Documentació, Geografia Humana, Anàlisi Geogràfica Regional i Estudis Feministes, de les Dones i de Gènere.
Subàrees:
- COM / Comunicació
- CPO / Ciència política
- FEM / Estudis feministes, de les dones i de gènere
- GEO / Geografia
- SOC / Sociologia i antropologia social
Presidenta:
- Susana Narotzky Molleda
- Universitat de Barcelona
Membres de l'Panell:
- Eva Mª Campos Domínguez
- Universitat de Valladolid
- Juan Jesús Fernández González
- Universitat Carlos III de Madrid
- Braulio Gómez Fortes
- Universitat de Deusto
- Xosé López García
- Universitat de Santiago de Compostel·la
- Raquel Martínez Buján
- Universitat de A Coruña
- José Antonio Noguera Ferrer
- Universitat Autònoma de Barcelona
- Pilar Paneque Salgado
- Universitat Pablo de Olavide
- Margarita Torre Fernández
- Universitat Carlos III de Madrid
L'àrea de Dret comprèn tots els sectors de l'ordenament jurídic i les seves disciplines científiques, tant les tradicionalment incloses sota els epígrafs Dret Públic i Dret Privat (dret administratiu, dret civil, dret constitucional, dret de la feina i de la Seguretat Social, dret eclesiàstic de l'Estat, dret financer i tributari, dret internacional privat, dret internacional públic i relacions internacionals, dret mercantil, dret penal, dret processal, dret romà, filosofia de el dret, història de el dret), com les de més recent aparició, que encara mostra una forta connexió amb les anteriors (un títol d'exemple, dret ambiental, dret autonòmic, dret de la Unió Europea, dret de el comerç internacional, dret esportiu, dret informàtic, dret migratori, dret militar, dret penitenciari, dret sindical, etc.), a més de les afins, complementarieias i auxiliars (com a dret comp arada, medicina legal o sociologia de el dret, entre d'altres) quan la vessant jurídica sigui rellevant. També comprèn disciplines frontereres, transversals i emergents quan plantegin investigacions interdisciplinàries o en les fronteres de el coneixement relacionades amb el Dret. Els estudis que s'adscriguin a l'àrea de Dret poden ser d'àmbit local, autonòmic, nacional, internacional o comparat, amb un enfocament estrictament jurídic (involucrant una o diverses disciplines jurídiques) o bé interdisciplinari (creuant els límits tradicionals entre disciplines de diferents àrees, com passa amb l'anàlisi econòmica de el dret, l'aplicació de la perspectiva de gènere a el dret o la bioètica, per ex.).
Presidenta:
- Carolina Villacampa Estiarte
- Universitat de Lleida
Membres de l'Panell:
- Silvia Barona Vilar
- Universitat de València
- Ana Carmona Contreras
- Universitat de Sevilla
- Alberto Emparanza Sobejano
- Universitat del País Basc
- María Luisa Esteve Pardo
- Universitat de Girona
- Cristina Guilarte Martín-Calero
- Universitat de Valladolid
- Lourdes López Cumbre
- Universitat de Cantabria
- José María Sauca Cano
- Universitat Carlos III de Madrid
Abasta diferents eines per a l'anàlisi de les qüestions d'economia com a teoria de jocs, economia experimental, econometria i economia computacional (Subàrea MAE). Engloba així mateix l'estratègia empresarial, comptabilitat i finances, màrqueting, operacions, recursos humans, innovació i emprenedoria (Subàrea EYF). Finalment inclou línies d'investigació de contingut fonamentalment aplicat a l'àrea de l'economia: microeconomia, macroeconomia, així com tots els altres camps aplicats (economia laboral, economia de el desenvolupament, economia monetària, història econòmica etc. (Subàrea EYA).
Subàrees:
- EYA / Economia i les seves aplicacions
- EYF / Empreses i finances
- MAE / Mètodes de l'anàlisi econòmica
President:
- Antonio Cabrales Goitia
- Universitat Carlos III de Madrid
Membres de l'Panell:
- Aleix Calveras Maristany
- Universitat de les Illes Balears
- Mercedes Esteban Bravo
- Universitat Carlos III de Madrid
- Jesús Fernández-Huertas Moraga
- Universitat Carlos III de Madrid
- María Dolores Gadea Rivas
- Universitat de Zaragoza
- Pedro Rey Biel
- Universitat Ramon Llull
- Raul Santaeulalia Llopis
- Universitat Autónoma de Barcelona
- Ana Sanz de Galdeano
- Universitat d'Alacant
Engloba investigacions sobre les llengües i el llenguatge en sobre diversos nivells i desenvolupaments metodològics i tècnics, des de la lingüística teòrica, la variació i el canvi lingüístic, els estudis descriptius i quantitatius sobre les llengües naturals modernes i antigues, la lingüística computacional i l'experimental, Fins a la lingüística aplicada, la psicolingüística i els estudis sobre adquisicion i producció de el llenguatge, l'Ensenyament de Llengües i les humanitats digitals. S'inclouen también la traducció i interpretació i les investigacions diacròniques lingüísticament orientades i integra projectes d'humanitats digitals per als Àmbits esmentats. Per altre, engloba investigacions centrades en els problemes ontològics, epistemològics i normatius en els diferents àmbits de la pensada i de la actuacions humanes, i en diferents Espais de la societat i de la cultura, des de les ciències a les arts, atenent la Varietat de metodologies i Propostes teòriques de les diferents tradicions i escoles filosòfiques. S'ocupa de qüestió relatives a l'estructura última de la realitat, el Coneixement en sobre diferents formes i aplicacions, a el valor i a el sentit de l'existència humana; i s'encamina Cap a una comprensió de l'experiència i de les pràctiques culturals des d'una perspectiva reflexiva i crítica.
Subàrees:
- FIL / Filosofia
- LYL / lingüística i llengües
President:
- Louise McNally Seifert
- Universitat Pompeu Fabra
Membres de l'Panell:
- Aurora Bel Gaya
- Universitat Pompeu Fabra
- Javier Pérez Guerra
- Universitat de Vigo
- David Rodríguez-Arias Vailhen
- Universitat de Granada
- Ana María Rojo López
- Universitat de Murcia
- Cristina Sánchez López
- Universitat Complutense de Madrid
- Agustín Vicente Benito
- Universitat del País Basc
Engloba investigacions sobre les literatures, la teoria de la literatura i la literatura comparada, les belles arts, les arts escèniques, l'arquitectura, els estudis visuals, la musicologia i la història de l'art de totes les èpoques, i la seva relació amb la cultura, la història i la societat en què s'inscriuen; edicions crítiques de textos i documents, la seva conservació, reconstrucció i fixació; treballs filològics, paleogràfics i d'interpretació sobre les llengües i cultures clàssiques i de la Mediterrània i Orient pròxim; la conservació, difusió i gestió patrimonial de les manifestacions artístiques, la seva museística i museografia, des de totes les perspectives metodològiques. Recull estudis de la cultura popular en les seves diverses vessants i manifestacions artístiques i literàries. Integra projectes d'humanitats digitals per a tots els àmbits esmentats.
Subàrees:
- ART / Art, belles arts, museística
- LFL / Literatura, filologia, llengües i cultures antigues i estudis culturals
Presidenta:
- Rebeca Sanmartín Bastida
- Universitat Complutense de Madrid
Membres de l'Panell:
- Diana Berruezo Sánchez
- Universitat de Barcelona
- Licia Buttà
- Universitat Rovira i Virgili
- Eva Fernández del Campo Barbadillo
- Universitat Complutense de Madrid
- Laura Fuster López
- Universitat Politècnica de València
- Noelia García Pérez
- Universitat de Murcia
- Juan José Lanz Rivera
- Universitat del País Basc
- Ignacio Ramos Gay
- Universitat de València
- Lucía Rodríguez-Noriega Guillén
- Universitat de Oviedo
- Juan Antonio Suárez Sánchez
- Universitat de Múrcia
- Xavier Tubau Moreu
- Centre de Ciències Humanes i Socials (CCHS). CSIC
Abasta l'estudi de totes les etapes històriques de la humanitat (prehistòria, història antiga, història medieval, història moderna, història contemporània) fins al món actual, en totes les seves aproximacions metodològiques i diversitat temàtica (política, societat, economia, cultura , religió, etc.), incloent les seves realitzacions culturals i patrimoni. Comprèn també l'anàlisi de tots aquests períodes mitjançant l'arqueologia, l'etnoarqueologia, l'arqueometria, les tecnologies geoespacials i de la informació. Engloba igualment les ciències i tècniques historiogràfiques, la història de l'gènere, la història d'Amèrica, els estudis sobre la memòria històrica i postcolonials. Integra projectes d'humanitats digitals per als àmbits esmentats.
Subàrees:
- ARQ / Arqueologia
- HIS / Història
Presidenta:
- Ana Rodríguez López
- Institut d'Història, Centre de Ciències Humanes i Socials-CSIC
Membres de l'Panell:
- Jaime Alvar Ezquerra
- Universitat Carlos III
- Ángela Atienza López
- Universitat de La Rioja
- María Ángela Cenarro Lagunas
- Universitat de Zaragoza
- Marta Díaz-Zorita Bonilla
- University of Tübingen
- Manuel Herrero Sánchez
- Universitat Pablo de Olavide
- Ignacio Grau Mira
- Universitat de Alicante
- Iñaki Martín Viso
- Universitat de Salamanca
- José Miguel Noguera Celdrán
- Universitat de Múrcia
- Xavier Terradas Batlle
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Mikel Urquijo Goitia
- Universitat del País Basc
La finalitat de la investigació en educació és generar nous coneixements sobre els sistemes i institucions educatives, els processos d'ensenyament-aprenentatge i la seva organització i context. Entre els seus objectius hi ha la generació de coneixement basada en la descripció, comprensió i explicació de l'aprenentatge que té lloc en diferents etapes de la vida tant en contextos formals com no formals. La investigació en educació pot ser teòrica i empírica i inclou el desenvolupament d'estratègies i mètodes que afavoreixin l'ensenyament i l'aprenentatge, les didàctiques específiques, la formació de professors, els contextos sociopolítics i tecnològics, les accions institucionals, les orientacions i pràctiques d'acció tutorial.
Presidenta:
- Marianna Bosch Casabò
- Universitat Ramon Llull
Membres de l'Panell:
- José Antonio Caride Gómez
- Universitat Santiago de Compostel·la
- Melina Dooly Owenby
- Universitat Autònoma de Barcelona
- José Gutiérrez Pérez
- Universitat de Granada
- Alejandro Ibáñez Echeverría
- Universitat del País Basc
- Anabel Moriña Díez
- Universitat de Sevilla
- Manoli Pifarré Turmo
- Universitat de Lleida
Inclou projectes sobre els processos d'aprenentatge, cognitius, emocionals, motivacionals, de personalitat, interpersonals i socials en l'ésser humà, així com els mètodes per al seu mesurament i intervenció. L'objectiu fonamental és comprendre el paper d'aquests processos, i les seves bases biològiques i neurals en el comportament tant individual com col·lectiu, i en el seu desenvolupament des de la infància fins a la vellesa. Abasta l'estudi de les estratègies d'intervenció psicològica en diferents àmbits de l'activitat humana com el diagnòstic, tractament i prevenció dels trastorns mentals, la salut, la família, la feina, l'educació, el comportament ambiental, l'activitat física i esportiva, les organitzacions, les situacions de conflicte i riscos psicosocials, la psicologia jurídica o la psicologia política. L'àrea engloba la investigació de la psicologia bàsica i experimental (aprenentatge, memòria, percepció, atenció, llenguatge, pensament, intel·ligència, motivació, emoció, cognició social); de les bases biològiques de l'comportament i la ment (psicobiologia, neuropsicologia, neurociència cognitiva i afectiva, psicologia fisiològica, psicofarmacologia i etologia); de la psicologia de la personalitat, la psicologia clínica i de la salut, on s'aborden processos psicopatològics i trastorns mentals i de comportament, així com el desenvolupament d'instruments de psicodiagnòstic i mètodes d'intervenció psicoterapèutica; de la psicologia social, que aborda l'estudi de la interacció social entre individus i entre grups en diversos contextos socials, abastant l'estudi de les actituds, normes, prejudicis, conflicte, discriminació i influència social, comportament col·lectiu, violència, comportament pro-social , així com el context de la feina, la conducta organitzacional, i el desenvolupament de recursos humans; de la psicologia evolutiva i de el desenvolupament, que aborden processos de canvi de comportament i/o cognitiu al llarg de l'cicle vital, i l'investigació en l'àmbit de la psicologia de l'educació; de les metodologies de les ciències de l'comportament i psicometria, la qual resulta transversal a tots aquests àmbits de la psicologia.
President:
- Carmelo Vázquez Valverde
- Universitat Complutense de Madrid
Membres de l'Panell:
- César Carlos Ávila Rivera
- Universitat Jaume I
- Esther Calvete Zumalde
- Universitat de Deusto
- Pilar Carrera Levillain
- Universitat Autònoma de Madrid
- Rosario del Rey Alamillo
- Universitat de Sevilla
- Josep Marco Pallarés
- Universitat de Barcelona
- Mireia Orgilés Amorós
- Universitat Miguel Hernández de Elche
- Miguel Pérez García
- Universitat de Granada
- Marta Rodríguez Arias
- Universitat de València
- David Soto Blanco
- Basque Center on Cognition, Brain and Language
A l'àrea de Matemàtiques li correspon l'àmbit d'investigació que abasta tant el desenvolupament de les matemàtiques en si mateixes, com la seva aplicació i transferència cap a la resta d'àrees. Aquest àmbit inclou: l'àlgebra i la teoria de nombres, l'anàlisi matemàtica, l'estadística i investigació operativa, la geometria i topologia i la matemàtica aplicada.
President:
- Francisco Martín Serrano
- Universitat de Granada
Membres de l'Panell:
- Juan Carlos Cortés López
- Universitat Politècnica de València
- Elisenda Feliu Trijueque
- University of Copenhagen
- Eduardo García Río
- Universitat de Santiago de Compostel·la
- Rosa Elvira Lillo Rodríguez
- Universitat Carlos III de Madrid
- Javier Parcet Hernández
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Víctor Manuel Pérez García
- Universitat de Castilla-La Mancha
Cobreix els aspectes tant fonamentals com aplicats de la física, i aborda aspectes de l'estructura de la matèria i les seves propietats òptiques, mecàniques, acústiques, electròniques i de transport; física atòmica molecular i òptica; física quàntica, informació i computació quàntiques; física estadística, sistemes complexos i fenòmens no-lineals; fluids; nanociència i nanotecnologia; òptica i fotònica; física mèdica; biofísica i física del clima. S'abordaran aspectes aplicats de la física, inclosos aquells a la frontera amb altres disciplines. Engloba així mateix investigació teòrica i experimental de les partícules fonamentals de la matèria, física subatòmica i nuclear. Recolza l'explotació científica d'experiments realitzats en grans instal·lacions internacionals i investigació en fusió nuclear (CERN, ApPEC i NuPECC). S'hi inclou la investigació espacial i de desenvolupament d'instrumentació per a missions espacials, Sistemes Globals de Navegació per Satèl·lit i dels satèl·lits d'observació de la Terra, l'experimentació a l'Estació Espacial Internacional, en globus estratosfèrics i en torres de caiguda lliure, entre d'altres . Engloba els estudis dels cossos celestes i de l'Univers, així com els desenvolupaments tecnològics necessaris per observar-los. Aquestes investigacions, ja siguin teòriques o observacionals, poden adoptar un punt de vista mecànic, físic, químic, astrobiològic o astrogeològic, i poden estar dirigides al Sol, el Sistema Solar, els exoplanetes, les estrelles, la matèria interestel·lar, les galàxies, els cúmuls de galàxies i la Cosmologia. Es consideren totes les tecnologies involucrades en l'observació astronòmica contemporània des de Terra, la investigació espacial i el desenvolupament d'instrumentació per a missions espacials, així com el desenvolupament i l'aplicació de tècniques computacionals i modelització de dades astronòmiques, experiments a l'Estació Espacial Internacional, globus estratosfèrics , entre altres. S'hi inclou l'estudi dels aspectes físics del sistema climàtic i les interaccions que tenen.
Subàrees:
- AYA / Astronomia i astrofísica
- CAT / Investigació espacial
- FPN / Física de partícules i nuclear
- FYA / Física i les seves aplicacions
President:
- Francisco José García Vidal
- Universitat Autònoma de Madrid
Membres de l'Panell:
- Eva Acosta Plaza
- Universitat de Santiago de Compostel·la
- Marina Díaz Michelena
- Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial
- María Inmaculada Domínguez Aguilera
- Universitat de Granada
- Elena González Ferreiro
- Universitat de Santiago de Compostel·la
- Mª Pilar Hernández Gamazo
- Universitat de València
- Fernando María Luis Vitalla
- Institut de Nanociència i Materials d'Aragó (INMA) - CSIC-UNIZAR
- Susanna Manrubia Cuevas
-
Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) - CSIC
- Celso Martínez Rivero
- Institut de Física de Cantàbria (CSIC-UC)
- Miguel Ortuño Ortín
- Universitat de Múrcia
- Isabel Pérez Grande
- Universitat Politècnica de Madrid
- Patricia Sánchez Blázquez
- Universitat Complutense de Madrid
- Roberta Zambrini
- Institut de Física Interdisciplinar i Sistemes Complexos (IFISC) - CSIC-UIB
Engloba línies d'investigació, tant fonamentals com aplicades, en l'àmbit de el disseny i la producció industrial i de les enginyeries Mecànica, Naval i Aeronàutica, Elèctrica, Electrònica i Automàtica, incloent mètodes analítics, numèrics i experimentals. També engloba les investigacions de l'àmbit de l'Enginyeria Biomèdica pel que fa a l'aplicació dels principis i mètodes propis de l'enginyeria per a la solució de problemes en biologia i medicina, mètodes de valoració, diagnòstic i rehabilitació, desenvolupament de sensors, processat d'imatges, telemedicina, robòtica, entre d'altres.
L'àrea inclou també les investigacions de l'àmbit de l'Enginyeria civil i arquitectura, la planificació, disseny, construcció, conservació i control de les infraestructures civils, així com la relativa a les construccions arquitectòniques, urbanisme i ordenació del territori.
Subàrees:
- ICA / Enginyeria civil i arquitectura
- IBI / Enginyeria biomèdica
- IEA / Enginyeria elèctrica, electrònica i automàtica
- INA / Enginyeria mecànica, naval i aeronàutica
President:
- Miguel Ángel Salichs Sánchez-Caballero
- Universitat Carlos III
Membres de l'Panell:
- Elisabete Aramendi Ecenarro
- Universitat del País Basc
- Pedro Arias Sánchez
- Universitat de Vigo
- José Manuel Arroyo Sánchez
- Universitat de Castilla - La Mancha
- Alfonso Baños Torrico
- Universitat de Murcia
- Rocío Bolaños Jiménez
- Universitat de Jaén
- Daniel Castro Fresno
- Universitat de Cantabria
- Juan José del Coz Díaz
- Universitat de Oviedo
- Pilar Chías Navarro
- Universitat de Alcalá
- María Jesús de la Fuente Aparicio
- Universitat de Valladolid
- José Manuel García Aznar
- Universitat de Zaragoza
- Roberto Giral Castillón
- Universitat Rovira i Virgili
- Estefania Peña Baquedano
- Universitat de Saragossa
- María Esther Reina Romo
- Universitat de Sevilla
- Encarnación Reyes Pozo
- Universitat Politècnica de Madrid
- Francisco Javier Saiz Rodríguez
- Universitat Politècnica de València
- Fernando Torres Medina
- Universitat d'Alacant
- Carpóforo Vallellano Martín
- Universitat de Sevilla
L'àrea cobreix les tecnologies per al desenvolupament de dispositius i sistemes electrònics i fotònics de manera general, que poden ser aplicats en múltiples àmbits, però que es caracteritzen pel seu desenvolupament tecnològic, així com les tecnologies orientades a l'ús i transferència d'informació utilitzant típicament senyals electromagnètics a través de cables i mitjans sense fils, i dispositius electrònics i òptics per a la seva gestió, transmissió, recepció i encaminament. Inclou els processos micro i nanoelectrònics i integració de nous materials funcionals, tecnologies, simulació i modelització per a components electrònics, integració heterogènia de microsistemes, micro/nano sensors i actuadors, lab-on-a-chip, dispositius de potència i fotovoltaics, dispositius per alta freqüència (THz), electrònica impresa i orgànica, dispositius i sensors òptics, fotònics, plasmònics i basats en fibres òptiques, tecnologies d'integració 3D, circuits i sistemes. L'àrea inclou igualment la investigació sobre mètodes i procediments per al processament de senyals (àudio, vídeo, biològiques, de comunicacions, ...) i el tractament de la informació en elles continguda, les tecnologies de capa física: mitjans de transmissió, circuits electrònics analògics i digitals per a comunicacions, sistemes radiants, subsistemes de radiofreqüència, tecnologies de comunicacions òptiques i les tecnologies de xarxa: protocols de comunicacions, arquitectures d'Internet, enginyeria de trànsit, definició per programari de xarxes, seguretat i gestió de xarxes.
L'àrea engloba també les investigacions relacionades amb els fonaments de la computació, incloent el disseny i anàlisi d'algorismes seqüencials, paral·lels o distribuïts, la teoria de la computació, els mètodes formals o els llenguatges de programació. Comprèn també l'enginyeria del programari i les bases de dades, incloent-hi, l'enginyeria de requisits, el modelatge i disseny de programari, les proves de programari, l'arquitectura de sistemes programari o els sistemes orientats a serveis. Engloba, igualment, l'arquitectura de computadors, la computació d'altes prestacions, els sistemes distribuïts, les xarxes de computadors, tant les locals com les no locals, i la seguretat dels sistemes. Així mateix inclou els sistemes intel·ligents, l'aprenentatge computacional, el reconeixement de formes i el processament de l'llenguatge natural. Finalment, també engloba els sistemes multimèdia, la informàtica gràfica, la geometria computacional, la realitat virtual, la realitat augmentada o el processament d'Imatge.
Subàrees:
- INF / Ciències de la computació i tecnologia informàtica
- MNF / Microelectrònica, nanotecnologia i fotònica
- TCO / Tecnologies de les comunicacions
President:
- Fernando Orejas Valdés
- Universitat Politècnica de Catalunya
Membres de l'Panell:
- Lourdes Araujo Serna
- Universitat Nacional d'Educació a Distància (Madrid)
- Jose Luis Bosque Orero
- Universitat de Cantàbria
- Jesús Carretero Pérez
- Universitat Carlos III
- Ángela María Coves Soler
- Universitat Miguel Hernández d'Elx
- Pedro Ángel Cuenca Castillo
- Universitat de Castella-la Manxa
- Blas Garrido Fernández
- Universitat de Barcelona
- Esther Guerra Sánchez
- Universitat Autònoma de Madrid
- José Jesús Guerrero Campo
- Universitat de Zaragoza
- María Luisa López Vallejo
- Universitat Politècnica de Madrid
- Pedro Meseguer González
- Agència Estatal Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Íñigo Molina Fernández
- Universitat de Màlaga
- María Arrate Muñoz Barrutia
- Universitat Carlos III de Madrid
- Jorge Navarro Ortiz
- Universitat de Granada
- Rafael Pérez Jiménez
- Universitat de les Palmes de Gran Canària
- Petia Radeva
- Universitat de Barcelona
- Nieves Rodríguez Brisaboa
- Universitat de A Coruña
- Manuel Rosa Zurera
- Universitat d'Alcalá
Engloba les investigacions que tenen com a objectiu generar el coneixement i les tecnologies necessàries per a garantir un subministrament energètic eficient i respectuós amb el medi ambient, així com la generació de nous coneixements que permetin el desenvolupament de tècniques noves de disseny i gestió de sistemes de transport, tant públic com privat, urbà com interurbà, de passatgers com de mercaderies, en qualsevol dels seus modes possibles: automoció, ferroviari, aeri i marítim.
Abasta projectes relacionats amb el desenvolupament i implementació de les energies renovables que inclouen projectes relacionats amb l'energia solar en qualsevol de les seves formes i l'energia eòlica, relacionats tant amb el desenvolupament de nous components com amb el desenvolupament de tecnologies d'emmagatzematge, gestió i integració en les xarxes convencionals. Així mateix s'inclouen projectes relacionats tant amb l'energia marina i projectes l'investigació està dirigida a la millora de l'eficiència en l'operació dels diferents sistemes de transport, la reducció dels seus costos i dels impactes ambientals i socials associats a la seva activitat.
També s'inclouen projectes de caràcter transversal amb altres àrees de gestió com a tecnologies químiques, materials, enginyeries o arquitectura, entre d'altres, des de plantejaments orientats a l'ús energètic i no només conceptual.
Subàrees:
- GEN / Energia
- TRA / Transport
President:
- Jesús María Arauzo Pérez
- Universitat de Saragossa
Membres de l'Panell:
- Hortensia Elena Amaría Duarte
- Universitat Carlos III de Madrid
- Pablo García Fernández
- Universitat de Oviedo
- Enrique Granada Álvarez
- Universitat de Vigo
- Felipe Jiménez Alonso
- Universitat Politècnica de Madrid
- Alfonso Orro Arcay
- Universitat de A Coruña
- Paula Sánchez Paredes
- Universitat de Castella-la Manxa
L'àrea abasta la investigació fonamental o orientada, des del nivell molecular a l'macroscòpic, els aspectes sobre la composició de l'estructura, preparació i propietats de les substàncies naturals i sintètiques o mostres que les contenen, les interaccions i transformacions que experimenten, el mecanisme de les mateixes, la instrumentació per a la seva anàlisi i la metodologia experimental i/o teòrica requerida per al seu estudi.
Inclou també la investigació dirigida a la descripció dels fenòmens físics, químics i biològics implicats en els processos de producció, fabricació i separació, ia l'investigació de millores en la concepció o en el funcionament de les operacions físiques, químiques o bioquímiques que componen els processos industrials. També s'inclou la investigació de nous processos alternatius i en tecnologies i processos mediambientals dirigits a disminuir la contaminació en origen oa pal·liar-ne els efectes, incloent el seu estudi des de nivell de laboratori al seu escalat a nivell de planta pilot, desenvolupant i dimensionant reactors i equips de separació, aplicant la simulació i optimització de processos, el desenvolupament dels sistemes de control.
També s'inclouen projectes de caràcter transversal amb altres àrees de gestió com a tecnologies químiques, materials, enginyeries o arquitectura, entre d'altres, des de plantejaments orientats a l'ús energètic i no només conceptual.
Subàrees:
- IQM / Enginyeria química
- QMC / Química
President:
- Miguel Ángel Miranda Alonso
- Universitat Politècnica de València
Membres de l'Panell:
- Carlos Enrique Alemán Llansó
- Universitat Politècnica de Catalunya
- Pau Ballester Balaguer
- Institut Català d'Investigació Química
- Francisco Corzana López
- Universitat de la Rioja
- Alberto Escarpa Miguel
- Universitat d'Alcalá d'Henares
- Rosario Fernández Fernández
- Universitat de Sevilla
- Pilar Gayan Sanz
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Concepción Gimeno Floria
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Concepción González Bello
- Universitat de Santiago de Compostel·la
- Juan Ramón González Velasco
- Universitat del País Basc
- Fernando Langa de la Puente
- Universitat de Castilla-La Mancha
- Salvador Ordóñez García
- Universitat d'Oviedo
- Silvia Ortega Gutiérrez
- Universitat Complutense de Madrid
- Isabel Pastoriza Santos
- Universitat de Vigo
- Eduardo Peris Fajarnés
- Universitat Jaume I
- María José Ruedas Rama
- Universitat de Granada
- Ana María Soto Campos
- Universitat de Santiago de Compostel·la
- Ignacio Tuñon García de Vicuña
- Universitat de València
L'àrea comprèn tota la investigació relacionada amb el disseny, preparació, caracterització i aplicació de materials. El seu tema central és la relació entre estructura (a qualsevol escala de longitud) i propietats. Sent un camp marcadament interdisciplinari, sol involucrar en els projectes que aborda elements tant teòrics com experimentals de la física i la química, presentant en nombroses ocasions aspectes relacionats amb la biologia i l'enginyeria. Els objectius que es persegueixen són tant de caràcter fonamental, centrats en la generació de nou coneixement, com aplicat, orientats a l'obtenció de nous materials que poden millorar la qualitat de vida de les persones.
Les subàrees en què es troba dividida s'engloben, en el seu conjunt, la pràctica totalitat de l'activitat que es desenvolupa al nostre país en ciència i tecnologia de materials, considerant que certs àmbits, com el dels materials per a biomedicina o per l'energia i medi ambient, presenten característiques comunes amb les subàrees dedicades a materials funcionals i estructurals. Dins l'àrea de materials es porta a terme en l'actualitat gran part de l'investigació en nanociència i nanotecnologia.
Subàrees:
- MBM / Materials per a biomedicina
- MEN / Materials per a l'energia i el medi ambient
- MES / Materials estructurals
- MFU / Materials amb Funcionalitat Elèctrica, Magnètica, Òptica o Tèrmica
President:
- Hernán Ruy Miguez García
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
Membres de l'Panell:
- Francisco Javier Aizpurua Iriazabal
- Centre de Física de Materials a Sant Sebastià (CSIC-UPV/EHU)
- Victorino Franco García
- Universitat de Sevilla
- Francisca García Caballero
- Centre Nacional d'Investigacions Metal·lúrgiques (CENIM-CSIC)
- Sixto Giménez Juliá
- Universitat Jaume I
- María del Carmen Giménez López
- Universitat de Santiago de Compostel·la
- José Luis Gómez Ribelles
- Universitat Politècnica de València
- Rebeca Marcilla García
- IMDEA Energy Institute
- Elena Martínez Fraiz
- Universitat de Barcelona - IBEC
- Jesús Martínez de la Fuente
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Mª Lluisa Maspoch Rulduà
- Universitat Politècnica de Cataluña
- Roberto Pacios Castro
- CIC EnergiGUNE
- Rocío Ponce Ortiz
- Departament de Química Física. Universitat de Màlaga
- María Varela del Arco
- Universitat Complutense de Madrid
- María Jesús Vicent Docón
- Centre d'Investigació Príncep Felipe (CIPF)
L'àrea engloba la investigació relacionada amb els processos ecològics i evolutius que han generat l'enorme riquesa en biodiversitat a tots els nivells d'organització, des dels gens, poblacions i espècies fins a les comunitats i ecosistemes i les seves interaccions amb l'activitat humana, així com en el desenvolupament de tecnologies orientades a la gestió, conservació i restauració d'hàbitats degradats o espècies en perill d'extinció, la valoració de serveis ecosistèmics i la capacitat d'adaptació a l'canvi global.
S'inclouen també investigacions encaminades a l'estudi i desenvolupament de processos per a l'avaluació i tractament de contaminants de l'aire, l'aigua i el sòl i l'avaluació del seu impacte en els diferents ecosistemes, així com el tractament de residus, l'aprofitament dels recursos naturals i la gestió sostenible dels recursos hídrics.
Abasta així mateix els aspectes bàsics i tecnològics relacionats amb els sistemes marins, tant en el seu component abiòtica com biòtica i les interaccions amb els sistemes terrestre i atmosfèric, incloent el desenvolupament d'eines i plataformes d'observació i en els instruments de gestió de l'oceà i la investigació geològica i geofísica de l'medi marí. Són també d'interès les investigacions relatives a l'estudi de les pressions antropogèniques sobre l'oceà i els impactes associats, incloent l'efecte dels contaminants i dels processos que operen a escala global, com, per exemple, l'escalfament global, l'augment de l'nivell de la mar, l'eutrofització o l'acidificació oceànica.
El coneixement de la mar requereix escales d'observació diferents, des del nivell molecular fins a la consideració de conques oceàniques i implica a nombroses disciplines científiques mitjançant aproximacions pluri- o interdisciplinaris. Una fracció significativa dels projectes centrats en la investigació dels oceans necessiten la utilització de vaixells oceanogràfics, el que confereix un grau de singularitat a l'subàrea MAR. Tots els projectes d'investigació marina que requereixin la utilització d'aquestes infraestructures es canalitzen a través d'aquest subàrea, a excepció dels projectes desenvolupats en zones polars.
Subàrea d'Investigació Polar (CTM-PLR). La investigació Polar es caracteritza per la geografia on es desenvolupa i perquè es realitza en condicions extremes, el que exigeix l'aportació de mitjans complexos, costosos i específics (vaixells oceanogràfics i bases polars). La investigació científica a l'Antàrtida es desenvolupa sota una legislació pròpia especial i restrictiva, en relació amb la protecció de l'medi ambient. La investigació polar en general té un component internacional molt marcat, que aquesta exacerbada en la investigació Àrtica per l'absència d'infraestructures espanyoles a la zona. Tot i que els projectes d'investigació no poden incloure la pràctica totalitat de les matèries científiques, en general les disciplines que integra inclouen: geodèsia; geologia; geodinàmica; geofísica; astronomia i astrofísica; oceanografia; glaciologia i criosfera; volcanología; geoquímica; interacció atmosfera-oceà; tècniques espacials d'observació de la terra; modelització; Biologia; Ecologia; limnologia; microbiologia; estudis faunístics i productes naturals; cicles biogeoquímics; processos i mecanismes d'especiació; biodiversitat; edafologia; física atmosfèrica i clima, ciències humanes i Socials inclou aspectes d'humanitats, com ara dret polar, Antropologia de les poblacions de nord, sociologia i psicologia entre altres.
La subàrea de Ciències de la Terra i de l'Aigua (CTM-CTA) integra les investigacions sobre els diversos aspectes de sistema terra, incloent la seva història, el seu estat actual i la seva possible evolució futura. Recull un ventall ampli de disciplines consolidades com ara geoquímica, mineralogia, petrologia, geodinàmica interna, sedimentologia, estratigrafia, paleontologia, geofísica, geodèsia, geodinàmica externa, geomorfologia, climatologia, geografia física, limnologia, edafologia, hidrologia i glaciologia. Des de la subàrea CTA s'encoratgen les aproximacions interdisciplinàries que donen resposta als reptes científics i tecnològics en les conjuntures socioeconòmiques i ambientals tant actuals com futures. Entre aquestes es compten les relacionades amb: (1) l'observació i caracterització de el sistema terra a totes les escales temporals i espacials, amb èmfasi en els processos associats a el canvi global, (2) l'avaluació i gestió sostenible dels recursos hídrics, superficials i subterranis, incloent la caracterització dels processos ecològics i hidrogeològics i els que alteren la qualitat de l'aigua i el bon estat dels ecosistemes aquàtics; així com les accions/tractaments per a la seva recuperació (3) l'exploració i explotació sostenible dels recursos aquàtics, minerals i energètics, i l'ús de les formacions geològiques com magatzems de recursos, residus i CO2; (4) el coneixement de l'canvi climàtic des de la perspectiva de les ciències de la terra, integrant la reconstrucció d'anàlegs climàtics en el passat, la caracterització de la resposta ambiental i hidrològica a l'forçament climàtic, l'avaluació dels impactes geoambientals esperables, i el disseny d'estratègies de mitigació i adaptació; i (5) l'avaluació i prevenció dels riscos naturals amb implicacions geològiques en el seu origen, desenvolupament o impacte, com ara terratrèmols, volcans, moviments en massa, subsidència, avingudes, sequeres o alteracions de la costa, així com l'evolució d'aquests riscos en el marc de el canvi global.
Subàrees:
- BDV / Biodiversitat
- CTA / Ciències de la terra i de l'aigua
- CYA / Clima i atmosfera
- MAR / Ciència i tecnologies marines
- POL / Investigació polar
- TMA / Tecnologies mediambientals
President:
- Pedro Jordano Barbudo
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
Membres de l'Panell:
- José Luis Acuña Fernández
- Universitat d'Oviedo
- José Antonio Álvarez Salgado
- Institut d'Investigacions Marines (IIM-CSIC)
- Fernando Bohoyo Muñoz
- Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME-CSIC)
- Núria Bonada Caparrós
- Universitat de Barcelona
- José Antonio Casas de Pedro
- Universitat Autònoma de Madrid
- Marta Coll Montón
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Jesús Damián de la Rosa Díaz
- Universitat de Huelva
- María de los Ángeles Fernández González
- Universitat de Oviedo
- Emilio Manuel Fernández Suárez
- Universitat de Vigo
- José Abel Flores Villarejo
- Universitat de Salamanca
- Lorena Gómez Aparicio
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Estefanía Llave Barranco
- Institut Geològic i Miner d'Espanya
- Gonzalo Miguez Macho
- Universitat de Santiago de Compostel·la
- Borja Milá Valcárcel
- Museu Nacional de Ciències Naturals - CSIC
- Isabel Miralles Mellado
- Universitat de Almería
- Sara Palacio Blasco
- Institut Pirinenc d'Ecologia-CSIC
- Marta Mª Pazos Currás
- Universitat de Vigo
- Javier Pérez Tris
- Universitat Complutense de Madrid
- Francisco Javier Rodríguez Tovar
- Universitat de Granada
- Cristina Sáez Jimenez
- Universitat de Castella-la Manxa
- Isabel Sanmartín Bastida
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Aurora Santos López
- Universitat Complutense de Madrid
- Ana María Sastre Requena
- Universitat Politècnica de Cataluña
- Antonio Tovar Sánchez
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Miguel Verdú del Campo
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- María Gloria Víllora Cano
- Universitat de Murcia
Diferents organitzacions internacionals indiquen que al voltant de l'50% de la superfície de la Terra es dedica a l'agricultura, el 37% correspon a masses forestals, el 12% són terrenys marginals i l'1% representen zones urbanes. Amb el creixement de la població mundial, el repte de la humanitat és el de garantir una alimentació saludable i segura mitjançant una agricultura i producció animal nova i competitiva, dins d'un escenari global i climàtic canviant. La investigació en Ciències agràries i agroalimentàries persegueix contribuir a la sostenibilitat i l'economia circular dels sistemes agraris i naturals, abordant investigació fonamental i dirigida. La subàrea de "Agricultura i Forestal" contempla estudis de cultius hortícoles, herbacis, llenyosos i els sistemes de producció forestals. Inclou estudis sobre el maneig i les interaccions entre els sistemes sòl-aigua-planta-atmosfera en relació amb la producció i qualitat dels cultius, efectes de estressos biòtics i abiòtics en les collites, lluita biològica contra plagues i malalties, millora genètica de plantes i conservació de recursos fitogenètics, fisiologia, nutrició i bioquímica vegetal, biotecnologia vegetal, biologia molecular de plantes d'interès en agricultura, sistemes agroforestals i economia agrària. La subàrea de "Ramaderia i Aqüicultura" cobreix aspectes d'investigació fonamental i aplicada en espècies d'animals domèstics i d'utilitat productiva, però també, en determinats casos, en fauna silvestre. L'enfocament metodològic és multidisciplinari, amb un fort protagonisme de l'experimentació animal. Abasta la investigació referida a la sanitat, producció, nutrició, reproducció i genètica d'espècies animals d'interès per a la ramaderia, l'aqüicultura i la fauna silvestre, encara que també es contemplen estudis farmacològics, toxicològics, de medicina interna i cirurgia i altres temàtiques relacionades. Els productes de les dues subàrees anteriors donen lloc a una àmplia varietat d'aliments, sent la subàrea de "Ciència i Tecnologia d'Aliments" la que aborda les investigacions referides a l'obtenció i conservació dels aliments, així com a l'avaluació física, química i funcional dels mateixos i/o els seus components. S'atén globalment a la qualitat, traçabilitat i autenticitat dels aliments, així com a la seguretat alimentària. Aquesta subàrea abasta igualment investigacions relatives a la nutrició, el metabolisme i la funcionalitat dels components dels aliments, i més específicament, els seus efectes en la salut humana.
Subàrees:
- ALI / Ciencia y tecnología de alimentos
- AYF / Agricultura y forestal
- GYA / Ganadería y acuicultura
Presidente:
- Francisco Tomás Barberán
- CEBAS-CSIC
Miembros del Panel:
- Jorge Álvaro Fuentes
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Cristina Andrés Lacueva
- Universitat de Barcelona
- Virginia Aragón Fernández
- Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)
- María Dolores Carro Travieso
- Universitat Politècnica de Madrid
- María Teresa Cervera Goy
- INIA-CIFOR
- Andrea Chini
- Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) - CSIC
- María Teresa Escribano Bailón
- Universitat de Salamanca
- Enric Gisbert Casas
- Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) Tarragona
- Aurelio Gómez Cadenas
- Universitat Jaume I
- José Alfonso Gómez Calero
- Institut d'Agricultura Sostenible (IAS). CSIC
- Francisco Javier Hidalgo García
- Institut del Greix - CSIC
- Sonia Marín Sillué
- Universitat de Lleida
- Pedro Martínez Gómez
- CEBAS-CSIC de Murcia
- Maria José Motilva Casado
- Institut de Ciències de la Vid i del Vi (ICVV). CSIC-UR
- Alejandro Pérez García
- Universitat de Màlaga
- Isidra Recio Sánchez
- Institut d'Investigació en Ciències de l'Alimentació (CIAL). CSIC-UAM
- Dolores Rodríguez Aguirre
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Patricia Ruas Madiedo
- Consell Superior d'Investigacions Científiques
- Luis Gonzaga Santesteban García
- Universitat Pública de Navarra
- Yolanda Sanz Herranz
- Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) - CSIC
- Ana Josefa Soler Valls
- Universitat de Castilla-La Mancha
- Carolina Tafalla Piñeiro
- Centre d'Investigació en Sanitat Animal (CISA-INIA)
Investigacions sobre les bases moleculars i estructurals de les funcions biològiques i les seues interrelacions, des del nivell molecular al de l'organisme en qualsevol ésser viu. L'àrea inclou estudis bàsics de biologia molecular i cel·lular, genètica, bioquímica, microbiologia, virologia, fisiologia, neurobiologia i desenvolupament, immunologia i biologia computacional, estructural i de sistemes, amb l'excepció d'aquells l'objectiu principal dels quals estigui directament relacionat amb patologies i/ o pretengui millorar la salut humana o l'agroalimentació. També inclou la investigació orientada al desenvolupament de productes biotecnològics, i també pot tenir camps d'origen o aplicació en altres àrees (per exemple, els relacionats amb els biosensors, biomarcadors, biocomputació, nanobiotecnologia, biotransformacions, proteïnes d'interès industrial o vacunes). Aquesta àrea contempla tant les investigacions bàsiques a l'àmbit com aquelles que persegueixen accions de transferència. Es valoren també els projectes interdisciplinaris i/o de frontera.
Subàrees:
- BIF / Biologia integrativa i fisiologia
- BMC / Biologia molecular i cel·lular
- BTC / Biotecnologia
Presidenta:
- Isabel Fariñas Gómez
- Universitat de València
Miembros del Panel:
- Clara Alvarez Villamarín
- Universitat de Santiago de Compostel·la
- Inés María Antón Gutiérrez
- Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) - CSIC
- Julie Ann Chowen King
- Hospital Infantil Universitari Niño Jesús
- Eduardo Díaz Fernández
- Consell Superior d'Investigacions Científiques (CIB)
- Cristina Fillat Fonts
- IDIBAPS, Barcelona
- Juncal Garmendia García
- Institut d'Agrobiotecnologia (IdAB) - CSIC
- Teresa Giraldez
- Universitat de La Laguna
- Aitor Hierro Ayuela
- Fundació Basca per a la Ciència Ikerbasque - CIC bioGUNE
- José Antonio Jarillo Quiroga
- Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA)
- Guillermina López Bendito
- Universitat Miguel Hernandez
- Oscar Lorenzo Sánchez
- Universitat de Salamanca
- Miguel Manzanares Fourcade
- Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa CSIC-UAM
- Juan Méndez Zunzunegui
- Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO)
- Vicente Moliner Ibáñez
- Universitat Jaume I
- Álvaro Rada Iglesias
- Institut de Biomedicina i Biotecnologia de Cantàbria (IBBTEC) - CSIC
- José Antonio del Río Fernández
- Institut de Bioenginyeria de Catalunya IBEC-Universitat de Barcelona
- Manuel Rodríguez Concepción
- Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP)
- Juan Antonio Rosado Dionisio
- Universitat de Extremadura
- Jesús M. Sanz Morales
- Agència Estatal Consell Superior Investigacions Científiques
Es tracta d'un programa transversal d'investigació en l'àrea de salut. Abasta l'estudi dels mecanismes etiopatogènics de la major part de les patologies rellevants en la societat, incloent malalties de sistema nerviós, cardiovasculars, gastrointestinals, metabòliques, tumorals, inflamatòries i infeccioses. El programa posa especial èmfasi en la caracterització de les bases cel·lulars, moleculars i genètiques implicades en la gènesi i desenvolupament de diferents malalties, així com en els avenços diagnòstics i farmacològics, i en les noves teràpies. A diferència d'altres programes d'investigació clínica en l'àrea de salut, que no persegueixen necessàriament un millor coneixement de mecanismes que causen la malaltia, el programa té un clar eix molecular, cel·lular i fisiopatològic, sent prioritària l'investigació i identificació de mecanismes moleculars que subjacents a les malalties. El caràcter transversal resideix en el seu enfocament multidisciplinari, que inclou el desenvolupament d'una varietat de tecnologies, com les "òmiques", i la seva aplicació a l'estudi de la patologia.
Subàrees:
- CAN / Càncer
- ESN / Malalties de sistema nerviós
- DPT / Eines diagnòstiques, pronòstiques i terapèutiques
- FOS / Fisiopatologia d'òrgans i sistemes
- IIT / Immunitat, infecció i immunoteràpia
President:
- David Sancho Madrid
- Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carlos III
Membres de l'Panell:
- Francisco Abad Santos
- Universitat Autónoma de Madrid
- Enrique de Álava Casado
- Universitat de Sevilla
- Sebastián Alberti Serrano
- Universitat de las Islas Baleares
- Julián Aragonés López
- Universitat Autónoma de Madrid
- María Angeles Balboa García
-
Institut de Biologia i Genètica Molecular - CSIC
- Esther Berrocoso Domínguez
- Universitat de Cádiz
- María José Buzón Gómez
- Vall d'Hebron Institut d'Investigació (VHIR)
- Ricardo Caballero Collado
- Universitat Complutense de Madrid
- María del Carmen Caelles Franch
- Universitat de Barcelona
- Arkaitz Carracedo Perez
- CIC bioGUNE
- Irene Cózar Castellano
- Universitat de Valladolid
- Pablo Engel Rocamora
- Universitat de Barcelona
- Roger Gomis Cabré
- Fundació Privada Institut d'Investigació Biomèdica
- Rosa María Hernández Martín
- Universitat del País Basc
- Pablo Huertas Sánchez
- Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa
- María Dolores Ledesma Muñoz
- Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa
- Miguel Antonio López Pérez
- Universitat de Santiago de Compostel·la
- Cristina López Rodríguez
- Universitat Pompeu Fabra
- María Isabel Loza García
- Universitat de Santiago de Compostel·la
- Helena Mira Aparicio
- Institut de Biomedicina de València (IBV). CSIC
- Gema Moreno Bueno
- Universitat Autónoma de Madrid (UAM) / Fundación MD Anderson International España (FMDA)
- Mª del Mar Orzáez Calatayud
- Centre d'Investigació Príncipe Felipe (CIPF)
- Mercé Pallás Lliberia
- Universitat de Barcelona
- Estela Paz Artal
- Hospital Universitari 12 de Octubre
- José María Pérez Pomares
- Universitat de Málaga
- Diego Rodríguez Puyol
- Universitat de Alcalá
- Miriam Royo Expósito
- Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC). CSIC
- Carlos Alberto Saura Antolín
- Universitat Autónoma de Barcelona
- Xose Antón Suárez Puente
- Universitat de Oviedo
- Olga Valverde Granados
- Universitat Pompeu Fabra
- Gemma Vilahur García
- Institut d'Investigació Hospital Santa Cruz i San Pablo
- Ana María Zubiaga Elordieta
- Universitat del País Basc